15 0 4000 https://paarden.nu 300 1
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt
paardendeken kopen

Moet ik een paardendeken kopen voor mijn paard?

Het wordt herfst. De dagen worden duidelijk korter. Het is nog niet heel koud, maar soms wel behoorlijk nat! De meeste paarden beginnen een wintervacht aan te maken als de dagen korter worden. Moet mijn paard nu een paardendeken op?

Wanneer heeft een paard het koud

Dat je paard het koud heeft, daar hoef je je niet zo snel zorgen over te maken. De comfort temperatuur van een paard ligt tussen de -5 en +15 graden Celsius. Daarboven heeft hij het al snel te warm en gaat zweten. Eronder heeft hij meer energie nodig om zich warm te houden, dus meer (ruw)voer.

Voorbeeld: 15 graden voor paarden voelt voor hun hetzelfde aan als voor voor ons 21 graden aanvoelt. Ook hebben wij geen vacht, dus hebben wij het ook sneller koud of te warm. Een paard heeft een dubbele vacht, de onderlaag isoleert of zorgt dat zweet wordt afgevoerd. De bovenlaag werkt als jas tegen nattigheid en vuil zodat dit niet direct op de huid komt. Geschoren paarden hebben dus sneller een deken nodig. Paarden hebben het koud als ze staan te rillen en de haren overeind staan om de warmte vast te houden tussen hun haren. Dat een paard koud aanvoelt, wil dus niet zeggen dat hij het koud heeft. Je kent je paard zelf het beste en je ziet snel genoeg als je paard uit zijn normale doen in.

Gelijk na het werk kun je ook beter niet meteen deken opdoen of je paard onder een solarium zetten. Ze hebben echt even de tijd nodig om warmte af te voeren, wat je belemmerd met een deken opdoen. Een zogenaamde zweetdeken opdoen heeft ook niet zoveel zin, het doet precies hetzelfde als de paardenvacht zelf, vocht afvoeren, maar je legt er nog een laag op zodat het langer duurt voordat hij op temperatuur is.

Gezonde paarden kunnen prima zonder deken in Nederland

Gezonde, goed in hun vacht zittende paarden hebben geen deken nodig om zich warm te houden. Een deken is meer voor ons eigen comfort dan voor hen. En ik geef toe: ik vind het ook fijner om te zien dat mijn paard lekker onder een ‘warm’ dekentje staat als het waait en regent. En om geen moddermonster uit het land te hoeven halen als ik wat wil gaan doen met hem. Wel is het zo dat hij een licht gevoerde deken opheeft, 100 grams of 150 grams en die draagt hij de hele winter. Hij staat 24 uur buiten met schuilmogelijkheid. Dus ook al heeft hij het niet nodig, stiekem vind ik het wel fijn als hij een beetje schoon is!

Wat zijn de maten voor een  Paardendeken

Paardendekens heb je in alles soorten en maten. In de zomer gebruik je natuurlijk een ongevoerde deken als het al nodig is. In het najaar en voorjaar is meestal 0 tot 200 gram voldoende, in de winter ook. Heb je een geschoren paard, dan kun je tot 450 gram gaan in de winter. Handig zijn de paardendekens waar je een liner onder kunt doen. Je hebt dan een ongevoerde paardendeken, of een licht gevoerde deken, waar je een losse voering in kunt doen zodat je niet zoveel verschillende dekens voor je paard achter de hand hoeft te hebben. Voor buiten gebruik je natuurlijk een waterproof paarden deken. Denier betekent de dichtheid van de geweven stof, de dikte van het garen. 600 denier is dus minder sterk dan een 1200 denier paardendeken.

De maten van een paardendeken meet je in onderlengte en bovenlengte. De pasvorm van de verschillende merken dekens verschilt nogal, dus hou daar goed rekening mee. Hier onder vind je een tabel met maten voor een paardendeken.

paardendeken maten tabel

Waar koop ik een paardendeken?

Een paardendeken koop je in de ruitersportzaak. Er zijn zoveel varianten op dekens qua vulling en uitvoeringen dat als je niet genoeg weet over paardendekens, je je het beste even kunt laten voorlichten. Uiteraard kun je ook je paardendeken kopen via Marktplaats of iets dergelijks. De pasvorm van merken zoals Bucas of Horseware verschillen nogal. Ook is er een prijsverschil in de paardendekens. Dit ligt meestal aan het gebruikte materiaal. Een paardendeken van 1200 denier is sterker dan een deken van 600 denier. Denier wordt uitgedrukt in dichtheid en sterkte van het geweven materiaal. Dat maakt zo’n deken ook duurder. Een Bucas deken heeft ook speciaal door hun ontwikkelde sluitingen, die het makkelijker moeten maken om een deken snel los en vast te maken.

Duurdere dekens of dekens van kwalitatief goed materiaal gaan langer mee en kun je laten wassen. Let op bij waterdichte dekens dat ze wel weer opnieuw geïmpregneerd worden! Je kunt het ook zelf doen, maar pas op dat de metalen sluitingen de wasmachine niet beschadigen. Je kunt de sluitingen bijvoorbeeld in een washandje doen en met een elastiekje vastmaken. Ook de haren kunnen je wasmachine verstoppen, maak je paardendeken dus zoveel mogelijk schoon voordat je hem wast.

Een aantal ruitersportwinkels biedt wel een een service om je paardendekens te wassen. Je hebt ook een speciale paardendekens wasserij die de dekens desgewenst ophaalt. Je kunt dit dan bijvoorbeeld met meerdere mensen van stal doen. Meerdere paardendekens wassen betekent vaak korting.

VOLGENDE
Tips voor het kopen van een paard of pony

0 Comment

LEAVE A REPLY