15 0 4000 https://paarden.nu 300 1
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt
pony kopen

Tips voor het kopen van een paard of pony

Een paard kopen is niet zo moeilijk. Paardensport is op dit moment populairder dan ooit en marktplaats staat vol met potentiële leuke en lieve paarden die een fijn en blijvend tehuis zoeken. De aanschaf van een paard kan variëren van een paar honderd euro tot wel een paar miljoen, afhankelijk van je ambities en budget uiteraard.

Wat wil ik met mijn paard

En daar wil het nog wel eens misgaan. Als jij ambities hebt om hoog in de dressuur of springsport te komen, dan is het niet handig om een uitgekoerste draver te kopen. Niemand zegt dat je niet een dressuurproefje kunt rijden of een springwedstrijdje kunt doen, maar je kunt niet verwachten dat je er in no time de top mee haalt. Het zou ook niet eerlijk zijn een paard te dwingen in een positie waar hij niet meteen geschikt voor is. Dus om teleurstellingen te voorkomen is het sowieso handig om goed bij jezelf na te gaan wat je precies wilt van je paard of pony. Voor recreatief gebruik, af en toe een wedstrijdje en lekker buitenrijden zijn de meeste paarden wel geschikt, ook die van een paar miljoen.

Sportpaard of geen sportpaard kopen, that’s the question…

Wil je iets bereiken in de paardensport, let dan goed op bij de aankoop van je paard of het geschikt is voor de sport. Ook binnen de paardenrassen heb je sportievere types die makkelijker dressuuroefeningen kunnen uitvoeren. Maar net zo belangrijk is het karakter. Een topbeweger die er echt geen zin in heeft om elke dag rondjes in de bak te draaien wil je ook niet. Topruiters zeggen niet voor niets vaak dat ze liever een iets minder getalenteerd paard hebben dat veel werklust heeft en graag voor je werkt, dan een supertalent dat in de staak gaat. Dan heeft niemand er plezier van.

En hoeveel mensen vallen niet voor het plaatje van de weelderige manen en de droompaarden uitstraling van een Barok paard? Ook dat zijn meestal geen paarden voor mensen die aan een eerste paard beginnen. Zeker als ze uit het buitenland komen, komen ze uit een heel andere cultuur en die omschakeling heeft even tijd nodig. Wij hebben paarden als huisdier en hebben ze meestal als hobby. In andere landen worden ze nog echt als werkdier gezien en zo worden ze ook behandeld.

Ook speelt je ervaring een rol. Kom je net van de manege, dan is het niet echt het allerverstandigst om een net beleerd paard te kopen. Het is verleidelijk, omdat deze paarden in de goedkopere categorie vallen. En het ‘samen groeien’ spreekt veel mensen aan. Tuurlijk bevestigen uitzonderingen de regel, maar vaker blijkt deze combinatie ‘probleem’ paarden te creëren. Onbevestigde, jonge paarden hebben vaak een zekere, duidelijke ruiter nodig om te voorkomen dat ze spoken gaan zien. Paarden zijn kuddedieren en zoeken graag een voorbeeld waarbij ze zich prettig voelen. Leiding geven aan een jong en onervaren paard is belangrijk om er een rustig en ontspannen rijpaard van te maken. Zoek in ieder geval goede begeleiding als je dit wilt gaan doen. Een wat ouder, ervaren paard is dan een betere investering op de lange termijn. Iets langer doosparen dus.

‘Maar hij keek zo lief!’

Bij de aankoop is het lastig om je niet te laten lijden door emoties. Liefde op het eerste gezicht maakt blind, echt. Ik weet er alles van. Ook ik ging voor een beleerd, wel wat jonger paard en liefst een Andalusiër. Ik kwam thuis met wat achteraf een halve haflinger bleek en een supermoeilijk paard. Maar ik zag dat hoofd en ik zag niks meer. Niet dat ze bokkend met zadel door de bak ging (‘oh, dat doet ze anders nooit!”), de klinische keuring laten doen zonder dat ik erbij was, nee hoor. Ik moest en zou haar hebben. Wat een moeilijk paard was dat. Veel van geleerd, maar geen slimme actie. Neem iemand mee die je de waarheid durft te zeggen als het niks voor je is voordat je je verliest in die grote, bruine paardenogen…

Keuren voor het kopen van een paard is belangrijk

Klinisch keuren is zeker een must. Het zegt niet alles, maar het geeft je een algemene indruk van de gezondheid en de geschikheid. En een dierenarts is toch iets objectiever dan dat jij op dat moment bent. Probeer zelf een dierenarts te regelen. De regel dat de verkoper betaald bij afkeuring en de koper bij goedkeuring is geen wet, dat spreek je af met de verkoper. Daarnaast heb je wettelijk gezien een onderzoeksplicht en de verkoper een meldingsplicht. Mochten er dan na de verkoop zaken naar boven komen, zoals (verborgen) gebreken, die niet bij een aankoopkeuring boven water zijn komen of bij de verkoop niet gemeld zijn, sta je steviger in je schoenen bij eventuele problemen Dat kan een hoop ellende en teleurstellingen schelen.

Leg de aankoop van je paard vast op papier!

Laat het ook vastleggen in een contract! Het hoeft niet officieel bij de notaris, iets wat op papier staat wat jullie onderling overeengekomen zijn met datum en handtekening is al heel wat. Röntgenkeuring is niet noodzakelijk, dat gebeurt meestal alleen bij aankoop van duurdere paarden en als de verzekering dat eist. Dat is een eigen keuze. Kortom, bezint eer ge begint. Denk goed na over wat je met je te kopen paard wilt. Een paard koop je meestal toch voor een heel leven en dat is gemiddeld zo’n 15 jaar. Het kost veel tijd en geld, dus neem de tijd voor je droompaard.

Waar koop je een paard

De bekendste websites waar je paarden te koop vindt zijn bijvoorbeeld:

Je kunt ook kijken bij handelsstallen en sportstallen natuurlijk. Daar zijn er verschillende van in heel Nederland.

Vanwege het Coronavirus mag je niet zomaar een handelsstal of sportstal bezoeken. Als je een een dressuurpaard of springpaard wil kopen, is dat helemaal lastig omdat je het te kopen paard niet kan uitproberen. Ook zijn er geen dressuur- of springwedstrijden dus kun je ook niet zien hoe het paard presteert. Een oplossing is een online paarden veiling. Op dit moment zijn er een aantal plekken waar je online een paard kunt kopen. Voor ons Nederlanders misschien een beetje onwennig, maar voor het buitenland heel normaal.

Het KWPN heeft bijvoorbeeld een veilingssite: kwpn paardenveiling

Hier vind je een lijstje met een aantal paardenveiling sites:

Een Embryo veiling van paarden heb je zelfs ook:

 

VORIGE
Moet ik een paardendeken kopen voor mijn paard?
VOLGENDE
Werk met paarden, waar vind ik een baan of een opleiding?

0 Comment

LEAVE A REPLY