15 0 4000 https://paarden.nu 300 1
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt
veilig cap kopen

Een veilige paardrijcap kopen, waar let ik op?

Een veilige paardrijcap kopen is zo’n beetje het belangrijkste onderdeel bij het kopen van je paardrijkleding. Paardrijden hoort samen met voetbal en wielrennen bij de sporten met de meeste kans op hersenletsel. Van de ruiters die binnenkomen op de Eerste Hulp heeft 59 procent ook echt hersenletsel, zoals een hersenschudding en scoort daarmee als een van de gevaarlijkste sporten. Bezuinigen op een paardrijcap of veiligheidshelm bij paardrijden is dus geen optie. De veiligste cap bij paardrijden is niet perse de duurste paardrijcap. Een goedkope rijcap is niet per definitie slecht. Het belangrijkste is als je een veilige paardijcap gaat kopen is dat deze voorzien is van een keurmerk. Weet je niet precies wat je wilt, laat je dan goed voorlichten bij een goede ruitersportwinkel. Een tweedehands paardrijhelm kopen is niet aan te raden omdat je niet weet wat ermee is gebeurd. De meeste merken geven daarom ook geen garantie op een tweedehands aankoop.

Keurmerken Paardrijcaps

Veilige caps  voor  paardrijden moeten voldoen aan een keurmerk. In Europa zijn daarover afspraken gemaakt. Een goede paardrijcap heeft een gesloten kinband, liefst een 3-punts of 4-punts sluiting en een harde schaal.

Om echt veilig genoemd te kunnen worden moet een paardrijhelm een CE-keurmerk dragen. Voor caps is dit:

  • CE EN 1348
  • CE EN 14572
  • CE VG1 01.040 2014-12

De CE- markering geeft aan dat de helm aan de Europese richtlijnen voldoet, en het EN-nummer geeft specifieke richtlijnen aan. Dit geld zowel voor een paardrij cap voor volwassenen als een paardrijcap voor een kind.

Het CE EN 1348 keurmerk is een basiskeurmerk voor een basiscap. Deze is vooral geschikt voor trainingen en recreatief gebruik. Het CE EN 14572 keurmerk is een keurmerk dat wordt vereist voor professioneel gebruik bij wedstrijden. Nieuw is het CE VG1 01.040 2014-12 keurmerk. Bij dit nieuwe keurmerk moeten de helmen een nog zwaardere test doorstaan op het gebied van schokabsorptie, weerstand, sterkte en stabiliteit. De oude paardrijcaps met de andere keurmerken mogen nog steeds verkocht worden, sommige caps van voor deze nieuwe norm voldoen ook nog aan deze nieuwe norm. De meeste bekende merken veiligheidscaps voldoen aan de nieuwe richtlijnen, zoals Kep Italia, Samshield, GPA, BR, QHP en Harry’s Horse.

MIPS technologie voor paardrijhelmen

Sinds dit jaar is er een nieuwe technologie op de markt, MIPS. Deze technologie wordt al toegepast op skihelmen, skatehelmen en fietshelmen. MIPS is een afkorting voor: Multi-Directional Impact Protection System. Het Multi-Directional Impact Protection System is ontworpen om bescherming te bieden tegen roterende bewegingen na een schuine impact op het hoofd. Ofwel: MIPS beschermt tegen hersenletsel als gevolg van draaiende bewegingen na een val.

In een cap die is uitgerust met MIPS wordt er tussen de harde buitenschaal en de zachte voering een zogenaamde ‘Low Friction Layer’ of wrijvingsarme laag geplaatst die los van elkaar kunnen bewegen. Wanneer je valt met deze cap en je komt op je hoofd terecht, dan zal de wrijvingsarme laag er voor zorgen dat de helm kan schuiven ten opzichte van het hoofd. Daardoor wordt een groot deel van de draaiende krachten en daarmee de klap opgevangen. Dit zorgt volgens wetenschappelijke studies een verminderde kans op ernstige en minder ernstige hersenschade  De meeste paardrijcaps zijn getest op een verticale impact en niet op een klap bij een schuine val, zoals net zo vaak voorkomt.

Wil je meer weten over MIPS, dan kun je hun website bezoeken >>

Paardrijcaps met MIPS technologie zijn onder andere de Charles Owen caps en de Back On Track helmen.

Een passende Paardrijcap is een veilige paardrijcap

Een goede en veilige cap moet ook goed passen. De helm mag niet te los zitten, maar een te strakke helm zit ook niet fijn. Test of de paardijhelm goed zit door de cap op te zetten zonder hem vast te maken. Buig dan je hoofd voorover. Valt de cap af, dan is hij te groot. Er zijn zoveel verschillende modellen op de markt dat er vast wel een helm te vinden is die bij jou past. De prijsverschillen zitten hem dus meestal in de gebruikte materialen, garantie en de duurzaamheid van een cap voor paardrijden. Bezuinig niet op een paardrijcap voor je kind. Je kunt verstelbare paardrijcap kopen die een poos meegaan en waar ze niet zo snel uitgroeien.

Hoe je de maat van een paardrijcap opmeet  vind je hier >>

Levensduur van een paardrijcap

In principe moet een ruitercap wel een tijdje meegaan. fabrikanten raden aan je helm elke 5 jaar te vervangen omdat materialen nu eenmaal minder worden in de loop van de tijd door gebruik. Een helm laten nakijken waar je goed mee gevallen is, is sowieso slim. Daarom kan een tweedehands cap kopen gevaarlijk zijn omdat je niet weet wat ermee gebeurd is en hoe oud de helm is.

Een goede paardrijcap kopen hoeft niet meteen duur te zijn. Maar sommige merken gaan nog iets verder in de bescherming van je hoofd zoals Kep Italia. Deze helm wordt als een van de veiligste paardijcaps beschouwd. Het nek gedeelte is bijvoorbeeld iets langer in verhouding tot andere caps zodat het achterhoofd ook beter beschermd wordt. Ook voldoet deze helm aan alle internationale eisen. Op het etiket in de paardrijcap moet een label zitten met alle keurmerken waaraan de helm voldoen, evenals een goede maataanduiding. Let dus niet alleen op de hoeveelheid glitter op je paardrijcap, maar ook of er een keurmerk in zit ;-)!

VORIGE
Waar vind ik een ruitersport winkel of welke online ruitersportzaken zijn er?
VOLGENDE
Kan een paard het Coronavirus krijgen?

0 Comment

LEAVE A REPLY