15 0 4000 https://paarden.nu 300 1
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt
paard liefde

Kan een paard het Coronavirus krijgen?

Er bestaat inderdaad een paarden Coronavirus. Misschien wist je het al wel, maar de coronavirussen zijn een grote familie van virussen. Er bestaat niet een of 1 Coronavirus. Ze zijn er variërend van een standaard verkoudheid tot de ernstigere varianten als het MERS en het SARS virus. Ook dit zijn Coronavirussen. Kenmerk van dit virus is onder andere dat ze een ‘zoönose’ is, wat zoveel betekent dat ze kunnen overspringen van dier op mens.

Het MERS-virus is overgebracht van dromedarissen  op mensen, het SARS-virus komt van de Civet kat. Dit Corona Virus, het CoViD-19, komt waarschijnlijk van vleermuizen, maar daar is nog geen duidelijkheid over.

Coronavirus bij paarden

Maar er is ook een paardenvariant, het EcOv oftewel Equine Coronavirus. Het virus wordt onderling tussen paarden overgebracht door besmette mest. Alles wat in aanraking is geweest met besmette mest kan een besmettingshaard worden en het virus overbrengen. Als dit dat vervolgens weer oraal bij een paard binnenkomt kan dit paard besmet raken met dit virus. Het komt meestal in de winter voor, net als de andere Coronavirussen.

De incubatieperiode, de tijd van besmetting tot het ziek worden, is 2 tot 4 dagen. Een paard hoeft niet perse ziek te zijn om ook andere paarden te kunnen besmetten, drager zijn is voldoende. Een paard dat het virus bij zich draag is 5 tot 21 dagen besmettelijk, vooral de mest is besmettelijk.

Net als bij het menselijke Coronavirus leidt dit virus tot een lichte tot matige verkoudheid bij paarden en is het zelden echt gevaarlijk. Het lijkt er op dat vooral miniatuur paarden vatbaar zijn voor dit Coronavirus.

Symptomen voor het Equine Coronavirus zijn:

• Koorts tot 40,5 C
• Verlies van eetlust
• Depressie
• Koliekerig
• Veel liggen
• Soms diarree
• Weinig witte bloedcellen

Gevaarlijk wordt het bij de volgende complicaties:

• Uitdroging
• Neurologisch problemen door bloedarmoede: algehele lethargie, depressie, verlies van controle over de ledematen
• Teveel liggen wat er toe kan leiden dat ze niet meer kunnen opstaan
• Uiteindelijk kan een paard aan bovenstaande complicaties overlijden

De meeste paarden herstellen echter snel van het virus zonder blijvende gevolgen. Alleen de symptomen worden bestreden en uitdroging moet voorkomen worden. In het ergste geval kan er een infuus met vocht worden aangelegd.

Verspreiding Equine Coronavirus

Er is geen vaccin tegen het Equine Coronavirus. De beste manier om het te voorkomen is het goed schoonhouden en opruimen van de stallen. Mocht een paard het virus hebben, moet het paard direct voor 3 weken geïsoleerd worden van de andere paarden om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.
Het paard kan op het virus getest worden door de mest te testen via PCR (polymerase chain reaction). Er wordt een monster van verse mest genomen en dat word getest op genetisch materiaal van dit specifieke Coronavirus.

Waar komt het paarden Coronavirus vandaan

Het Equine Coronavirus is voor het eerst vastgesteld in de VS in 1999. In Europa en de rest van de wereld is het in 2010 voor het eerst vastgesteld. Men dacht eerst dat het een veulenziekte was, omdat het virus voor het eerst was aangetroffen bij een veulen. Het lijkt er echter eerder op dat het juist paarden van 2 jaar en ouder treft.

VORIGE
Een veilige paardrijcap kopen, waar let ik op?
VOLGENDE
Paardensport en duurzaamheid, hoe zit dat eigenlijk?

0 Comment

LEAVE A REPLY