15 0 4000 https://paarden.nu 300 1
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Paardensport en duurzaamheid, hoe zit dat eigenlijk?

Natuurlijk omgaan met paarden met veel aandacht voor het welzijn van je paard is belangrijk voor paardenhouders. Maar hoe natuurlijk zijn wij eigenlijk op het gebied van paarden houden? Betekent natuurlijk paarden houden ook meteen duurzaam paarden houden?

Natuurlijk met paarden

We houden ons erg bezig  met bitloos en boomloos rijden, zo natuurlijk mogelijk paarden houden en geven  de beste kwaliteit voer. Maar letten we eigenlijk ook wel eens op waar onze paardenspullen vandaan komen? Is dát allemaal wel zo verantwoord? Hoe ‘natuurvriendelijk’ zijn wij eigenlijk daarin? De meeste paardeneigenaren hebben ook een groot hart voor de natuur. Het buiten bezig zijn in de natuur en de omgang met je dier, je paard, is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het houden van een paard. Maar je kun ook op een andere manier natuurlijk, of te wel duurzaam bezig zijn met paarden. Duurzaam betekent dat spullen van gerecycled materiaal zijn gemaakt, of van materialen die niet schadelijk zijn voor het milieu. Ook duurzame verpakkingen zijn producten waarmee je energie en extra belasting voor het  milieu uitspaart, met name plastic. Een ander belangrijk aspect is of de mensen netjes betaald worden voor het maken van de producten en een veilige werkplek hebben. En dan vergeten we misschien nog wel een ander belangrijk ding: zo lief als we zijn voor onze paarden, hoe zit dat met de andere dieren?

Waar komen jouw paardenspullen vandaan?

In de ‘gewone’ wereld is er steeds meer aandacht voor hoe we duurzamer kunnen omgaan met de wereld. We zijn rond gaan speuren en tot onze verbazing zagen erg weinig (grote) merken in de paardensport die zich bezig houden met het verantwoord produceren van leer of paardrijkleding.  Het viel mij op toen iemand vroeg of er ergens vegan stalschoenen verkrijgbaar waren. Toen dachten wij, inderdaad! Hoe zit dit in de paardenwereld eigenlijk? Waar tegenwoordig een beetje zichzelf respecterend normaal kledingmerk wel een biologisch alternatief heeft, is dat in de paarden wereld nog niet echt doorgedrongen. Zijn we zo druk met onze paarden een goed leven te bieden dat we de rest er omheen vergeten? Hoe diervriendelijk en/of duurzaam worden onze bontjes en zadels geproduceerd? En zijn er merken die zich bezig houden met het milieu en proberen zo verantwoord en duurzaam ruitersportkleding te produceren? Hoort dit ook niet bij het natuurlijk paarden houden?

Het Ugg Schandaal is een bekend voorbeeld van het op grote schaal produceren van schapenbont waarbij het dierenwelzijn ernstig te wensen overliet. Dus ook op de vraag of of de bontproducenten voor paardenspullen ook letten op het welzijn van de schapen en lammetjes konden wij geen antwoord vinden. alleen hoe zacht het lamsvellen bontje wel niet is voor je paard. Geen ruitersportmerk dat adverteert met het feit dat ze rekening houden met het welzijn voordat de dieren onderleggers worden. En hoe zit het met de donsjas? En de katoenen kleding?

Doen grote merken dan niet aan aan duurzame productie?

Een aantal zadel- en tuigmakers gaan er prat op dat ze gebruik maken van ‘natural tanning’ en dat het leer op een ‘natuurlijke manier’ verwerkt wordt. Dit is het kleuren van leer met natuurlijke producten in plaats van chemische materialen. Maar er wordt vervolgens nog wel gebruik gemaakt van (boxkalf)leer. Vervolgens zeggen dat het leer een ‘afvalproduct’ is van de slacht maakt dat nog niet diervriendelijker en duurzamer. Er zijn tegenwoordig gelukkig wel goede kunststof of kunstleren alternatieven op de markt, maar die hebben meestal een goedkoop imago.

Kortom, als we een steekproef doen op de websites van grote, populaire merken als LeMieux, Harry’s Horse, Mattes, Horseware, Equiline, Petrie Rijlaarzen, Eurostar etc. zien we geen verwijzingen naar een duurzame, milieuvriendelijke of diervriendelijke werkwijze. Alleen maar hoeveel aandacht er word besteed aan de beste kwaliteit voor ons en voor het paard.

Dus zijn er vegan paardrijlaarzen?

Gelukkig zijn er wel goede initiatieven. Zo is er op de Spoga, de jaarlijkse retailbeurs voor ruitersport, een prijs voor de meest duurzame initiatieven. Er was bijvoorbeeld een zadel van kurk, chaps en rijlaarzen van kurk en een paardijcap met linnen buitenwerk te zien.

De winnaar was een zadel gemaakt van kurk van GT Saddles. Voor de vulling en andere onderdelen die niet van kurk gemaakt kunnen worden, is gebruik gemaakt van gerecycled PET fles materiaal. Het kurk is ook herbruikbaar. Er wordt nog wel onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van het zadel want dat is nog wel een dingetje.

Een mooie tweede prijs was er voor de prachtige rijlaarzen en chaps gemaakt van kurk, dus 100% vegan, van het merk Freejump. Er is steeds meer vraag naar producten waar geen leer in is verwerkt, dus een mooie poging is het zeker! Een eervolle nominatie was er voor de paardrijcap van Egide/Epona waarvan de paardrijcap zelf grotendeels gemaakt is van linnen. Deze helm is zelfs al in productie en te koop via www.egide-paris.com.

paardensport innovatie

Er is hoop voor de paardensport!

Daarnaast zijn er nog een aantal merken die zich er wel wat van aantrekken en het in ieder geval proberen. Zo heeft Bucas paardendekens een paardendeken ontwikkeld, de Bucas Green Line turnout, geheel gemaakt van materiaal gemaakt van gerecycledeBucas Green Line paarden deken PET-flessen. Met uiteraard dezelfde goede eigenschappen van de standaard Bucas deken. Ook Thermatex heeft een Eco vriendelijke paardendeken ontwikkeld, de Thermatex Eco Summer Rug. Kingsland ontwikkelde ook een verantwoorde lijn in 2018, de Kingsland Earth collectie. Kingsland maakt bij deze collectie zoveel mogelijk gebruik van gerecyclede materialen voor de rijkleding.

Een speciale vermelding voor het merk Stierna, een klein Zweeds ruitersportkleding merk dat ontzettend zijn best doet om duurzame ruitersport kleding te maken.

Kleine ruitersportmerken, duurzame plannen

paardrijkleding duurzaamZe maken veel gebruik van gerecyclede materialen of materialen die weer goed te recyclen zijn. De stoffen worden behandeld met een eco-vriendelijke waterafstotend makend materiaal, dat niet het milieuonvriendelijke fluorcarbon bevat. Verder maken ze in hun kleding gebruik van ‘bamboo – houtskool’ wat van nature antischimmel en antibacteriële eigenschappen heeft.

Het Duitse merk Kudamono doet ook zijn best om duurzaamheid in de ruitersportkleding te introduceren. Zij maken gebruik van bijvoorbeeld Kitotex in hun Jeans rijbroeken. Een Italiaanse fabrikant gebruikt Kitotex als impregneermiddel, wat afkomstig is van het schilden van krabben. De schilden komen als ‘afvalproduct’ van de visvangst. Vegan is het niet, maar met het gebruik van Kitotex kan de denimfabrikant voor 100 procent de meest vervuilende standaard-chemicaliën in denimproductie vervangen. Dat scheelt daarnaast liters water en chemicaliën per broek. Wist je dat er bij  het maken van jeans  tussen de twee- en tienduizend liter water per broek wordt gebruikt? Gerekend vanaf de  de teelt van het katoen tot het maken van de garens en er gaan nog liters water doorheen bij het verven, wassen, bleken en coaten van de jeans. Voor de andere ruitersportkleding maken ze zo veel mogelijk gebruik van Organic Cotton.

Hoe kun je duurzaam shoppen voor jou en je paard

Duurzaam paardenspullen kopen is best te doen. Stel vragen! Dwing de producent na te denken over wat ze aan het doen zijn. Als het voor jou een punt is waarom je iets wel of niet koopt, maken ze er vanzelf werk van. Waar komt het zadelbontje of zadel vandaan? Wordt het eerlijk gemaakt? Of koop een rijbroek die langer meegaat in plaats van elk seizoen een paardrijbroek uit de nieuwste collectie. Dat geldt natuurlijk ook voor je dekje of oornetje.

Hieronder vind je een opsomming van een aantal ruitersport merken die op een of andere manier duurzaam, diervriendelijk of milieuvriendelijk te werk gaan of in ieder geval een poging doen:

Aanvullingen op deze lijst zijn natuurlijk van harte welkom en hopelijk wordt hij verder uitgebreid!

[Best_Wordpress_Gallery id=”3″ gal_title=”duurzaam ruitersport”]

 

 

 

VORIGE
Kan een paard het Coronavirus krijgen?
VOLGENDE
De evolutie van paarden, van drietenige hond tot modern paard

0 Comment

LEAVE A REPLY